HugoNikanors blogg‽

A blog about nothing, but mostly itself.

Hugo Hörnquist 12 Sep 2015
Lästid: 2 minut(er)

URL:er, eller?

Är det inte kul att majoriteten av inlägg på bloggen handlar om hur jag kan sätta upp en webbsida att ha bloggen på!/s

Tidigare i veckan gick ett strömavbrott över staden, all elektronik slogs ut så pass länge att min internetleverantörs IP-adresser nollstäldes, men inget annat påverkades i någon större utskänkning.

Problemet med den här lilla nollställningen var att jag aldrig hade fått en ordentlig URL att fungera på min webbsida (här), vilket gjorde nästan alla gamla länkar obrukbara.

Därav har jag nu sätt till att hugoweb.ga faktiskt pekar till min IP-adress, på ett sådant sätt att det efter "snedsträcket" fungerar som förväntat. Därav fungerar inte längre alla URL:er jag har delat ut som har en IP som del av dem, eftersom IP:n nu är bytt. I framtiden kommer det dock bara vara mitt ansvar att se till att hugoweb.ga pekar på rätt IP-adress.


Eftersom jag ändå var i farten med att uppdatera min URL passade jag på att få den lite finare som jag tidigare nämnt att jag velat. Nu ser altså URL:erna ut enligt följande:

hugoweb.ga/blogg/20150912URLer_eller.md

Då de tidigare såg ut så här:

hugoweb.ga/blog.php?filename=20150912URLer_eller.md

De gamla URL:erna kommer fungerar fortfarande, och kommer troligen att alltid fortsätta att göra det, eftersom de nya skrivs om till de gamla i smyg. Dock kommer de att behöva uppdateras till att använda hugoweb.ga istället för 83.251.18.52, då den IP-adressen inte längre är min.

Omskrivningarna sker helt med Apaches url rewriting system, som jag fortfarande knappt förstår hur de fungerar.

Det största problemet med omskrivningarna var dock att under en tid fick jag de bara att fungera om jag satte serverns port till att vara en som inte är 80.
Någonting som jag efter mycket frustration kom fram till var för att det fanns en Virtual Host aktiv för just port 80, och dess regler hade företräde över de jag angav globalt. För nuvarande är det löst på det lagom eleganta sättet att VirtualHosten pekar på en port som inte används, medan de globala inställningarna skickar runt användarens URL:er till det du ser ovan.


RSS RSS-feed to see more like this.
About Contact Legal Q&A