HugoNikanors blogg‽

A blog about nothing, but mostly itself.

Hugo Hörnquist 26 Sep 2015
Lästid: 2 minut(er)

I hopp om bättre kommentarer

Jag tror på fri programvara (GNU GPL), den här bloggen är dock inte fri. Det som hindrar mig från att placera den under en fri licens är kommentarsfältet.

I ungefär en veckas tid har jag försökt kolla på alternativ till det nuvarande systemet, vilket är tillhandahållet av Disqus. Efter ett kort sökande fann jag Hashover, vilket är ett kommentarssystem skrivet just som ett fritt alternativ till Disqus. Det var dock en bra bit klumpigare än vad jag hade hoppats på.

Att få grundläggande kommentarsfunktionalitet att fungera med Hashover gick utan några större problem. Kommentarer var enkla att skriva, det var tydligare hur man kommenterade utan att logga in. Ingen epostadress krävdes. Dock började jag se fler och fler problem med systemet. Först var det små saker, som att "gilla" och "svara" knappen inte var vänstercentrerade korrekta. Det blev dock snart värre. Kommentarer gick inte att publicera när servern körde på en port utöver 80, ett problem som jag förvisso kunde hitta i koden och lösa, men det bådar inte gått när programmet man använder är så pass smalt anpassat. Jag märkte också att "svara" knappen inte fungerade och att avatarer (som ända hade varigt nästintill oanvända) inte laddade rätt utan visade en "saknad bild" markör.

Tillsammans hindrade alla dessa problem mig från att uppgradera mitt kommentarssystem. Troligen kommer jag, vid tillfälle, att göra ett nytt försök med att byta kommentarssytemet. Kanske försöker jag igen med Hashover, eller möjligen testar jag Hashover 2.0 som för nuvarande är under aktiv utveckling. Eller så skriver jag mitt helt egna system, som dock troligen skulle ha flertalet brister även det.


Det bör kanske också nämnas att kommentarerna från de tre första inläggen är försvunna från bloggen. Dock bör de finnas kvar i Disqus's arkiv (eftersom det mer eller mindre är ett vanligt internetforum). Förhoppningsvis kommer inga kommentarer att försvinna mer i framtiden. Det eftersom jag hittade att man kunde be Disqus låtsas om som att en sidan har en annan URL än den har. Vilket låter mig se till att alla länkar som pekar på samma inlägg får samma kommentarer. Grovt ilustrerat enligt kodsnutten nedan.

<?php
    $canon_url = 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . getUrlFilename( 'default', $filename );
?>
<script>
    var disqus_identifier = '<?php echo($canon_url); ?>';
</script>

RSS RSS-feed to see more like this.
About Contact Legal Q&A