HugoNikanors blogg‽

A blog about nothing, but mostly itself.

Hugo Hörnquist 27 Mar 2016
Lästid: 2 minut(er)

Blogg version 2!

Min lilla (och fortfarande ganska dåliga) bloggmotor är nu uppdaterad till sin andra version!

I somras lärde jag mig skriva PHP samtidigt som jag skrev den första versionen av min bloggmotor. Likt alla program skrivna i ett språk man knappt kan var koden skapligt usel. Så i veckan bestämde jag mig för att skriva om systemet till att vara snäppet bättre.

Målet med den nya motorn var inte att lägga till ny funktionalitet, utan göra den som fanns enklare att underhålla och bygga vidare på. Det medför att på sidan syns det ingen skillnad mellan den gamla och den nya.

En sak som dock ändrade sig är URLerna. Vilka nu är tillbaka i sin "fula" form. Jag planerar att syngga upp dem, men apaches omskrivningsssytem är aningen krångligt. Dock har jag sätt till att alla gamla "snygga" URLer fortfarande bör fungera. Med förbehållet att de omdirigerar än till en sådan URL som ni troligen ser ovan.

Den nya bloggmotorn finns tillgänglig på GitHub, dock för tillfället är det ganska uselt dokumenterad.

Kommentarer

Orelaterat till den nya motorn, men framprovocerat av den, är mitt nya kommentarssystemet. Tidigare använde jag Disqus kommentarsystem, Vilket jag inte uttryckt allt för höga tankar om. Därav har jag nu valt att skriva ett eget system.

Kommmentarssystemet är nästintill så simpelt det går. I textformuläret anger du ditt namn samt din kommentar. De skickas sedan till servern där ett PHP program tar hand om informationen och lägger till den till en MySQL databas. När kommentarerna sedan ska visas plockar PHP programmet på servern fram alla inlägg med kopplad till den nuvarande "artikeln" och sorterar dem i fallande tidsordning med den nyaste först.

Systemet stödjer även Markdown via Parsedown, om det finns tillgängligt. Markdown är ett formateringsspråk designat för att vara simpelt. Det använder vissa "enkla" kontrollkaraktärer, för att sedan omvandla texten till HTML. Nedan följer några exempel.

*text*   <i>text</i>
**text** <b>text</b>
#text    <h1>text</h1>

Om jag inte klantat till installationen bör det vara aktiverat nedan. Om någon vill prova det, eller bara skrika hårdare i den kommentar de ända skulle publicerat.

Koden för kommentarssystemet finns tillgängligt på github


RSS RSS-feed to see more like this.
About Contact Legal Q&A